Kunsthåndværk på vej frem

Kunsthåndværk og design var på dagsordenen under London Design Festival og meget tyder på, at kunsthåndværk får en endnu større betydning i fremtiden.


Pernelle Fagerlund, Textile Stone

London Design Festival arbejder med et bredt udsnit af genrer inden for design - herunder produktdesign, grafisk design, digitalt design, arkitektur, kunst og kunsthåndværk. I år oplevede man dog et større fokus på kunsthåndværk end normalt.

Men hvorfor oplever kunsthåndværket fornyet interesse netop nu? Redaktøren på London Design Festival Guide, Grant Gibson, giver sit bud på baggrunden for denne tendens.

I takt med den stigende interesse for bæredygtighed har kunsthåndværket pludselig fundet en ny vej ind i befolkningens bevidsthed, forklarer Grant Gibson. Modsat de masseproducerede designobjekter har kunsthåndværket nemlig ofte en bæredygtig tilgang til design og produktion. Desuden er der i disse tider en tendens til, at folk vil eje noget helt unikt med en unik historie bag sig, og her kommer det masseproducerede design igen til kort.

"Kunsthåndværk virker som et område, der er modent til investering", konstaterer Grant Gibson, The London Design Festival Guide.

Den engelske journalist, Corinne Julius, mener at unika design og kunsthåndværk har fået stor betydning i en verden, hvor masseproduceret design er tilgængeligt for det brede marked. Flere og flere designere arbejder nu med de følelser og historier som kunsthåndværket rummer - en tendens som bl.a. udmønter sig i en række unika produkter og "limited editions" på designmarkedet.

Danish Crafts oplevede også en stor interesse for kunsthåndværk under London Design Festival, hvor udstillingen MINDCRAFT blev udstillet på 100% Design i Earls Court og vandt prisen for "Best contribution to 100% Design".

Ophav: Danish Crafts, 2008