Om Biennalen for Kunsthåndværk og Design

Biennalen for Kunsthåndværk og Design er Danmarks største tilbagevendende udstilling, der under en samlende optik præsenterer kunsthåndværk og design. Ideen omkring Biennalen for Kunsthåndværk og Design er opstået ud fra et ønske om at skabe en platform og give mulighed for vise, se og diskutere de allernyeste, mest kreative og innovative værker af de bedste danske navne her og nu. Målet med biennalen er at sætte fokus på dansk kunsthåndværk og design gennem udstillinger, forskning og formidling og i kraft af kontinuiteten – den 7. biennale i rækken – at præsentere, dokumentere og følge feltets udvikling og vækst.

Begejstringen er stor, og Biennalen møder stadig større og større opbakning. Det er derfor glædeligt, at samarbejdet omkring den kommende Biennale for Kunsthåndværk og Design i 2009 nu er udvidet til 5 institutioner: Danske Kunsthåndværkere, Designskolen Kolding, Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus, Koldinghus og Trapholt og med udstillinger på både Trapholt, Koldinghus og Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus.

Med udstillinger på alle tre museer fordelt ud over et efterhånden omfattende udstillingsareal bestræber Biennalen sig på at vise spændvidden i nutidens danske kunsthåndværk og design. Der er modedesign med beklædning, smykker og accessories, der er konceptuelt design med vægt på det samfundskritiske, etiske eller humoristiske, der er eksperimenter med materialer, formgivningsteknikker, mønstre og billeder, funktionelle brugsting og design til hjemmet og byrummet, kommunikationsdesign og bud på fremtidens formgivning.

Traditionen tro uddeles Biennaleprisen i forbindelse med den censurerede udstilling. Prisen på 100.000 kr. tildeles 1-3 kunsthåndværkere/designere, der på udstillingen viser et eller flere markante værker.

Herudover som ved tidligere biennaler afholdes et seminar. Seminaret arrangeres i denne omgang af Designskolen Kolding under temaet ”Bæredygtigt kunsthåndværk og design”, men vil af praktiske grunde blive afholdt på Trapholt forud for den officielle åbning d. 6. maj. På seminaret præsenteres oplæg fra både indenlandske og udenlandske såvel udøvende som teoretiske kunsthåndværk- og design-entuisiaster. Tanken hermed er både at formidle nye, spændende perspektiver på design og kunsthåndværk og åbne op for en faglig diskussion af feltets status og videre udvikling.

Biennalen for Kunsthåndværk og Design ikke bare den eneste tilbagevendende, men den største og mest aktuelle udstillingsbegivenhed i Danmark, der arbejder ud fra ambitionen om at præsentere det mest spændende inden for kunsthåndværk og design lige nu.

Seminaret og den officielle åbning af Biennalen for Kunsthåndværk og Design afvikles på Trapholt d. 6. maj 2009 Biennalen for Kunsthåndværk og Design vises på Trapholt, Koldinghus og Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus fra 7. maj til 6. september 2009.

Faktaboks:

Hvad er en biennale? En biennale er en fest, udstilling eller lignende, der afholdes hvert andet år. Ordet, der kommer fra italiensk, er især kendt for den internationale og traditionsrige Venedig-biennale for samtidskunst. Venedig-biennalen, der har været afviklet siden starten af 1900 tallet, foregår på et stort udstillings- og parkområde, hvor hvert land er repræsenteret med sin egen pavillon.